Partij voor de Dieren presen­teert concept-kandi­da­ten­lijst voor gemeen­te­raads­ver­kie­zingen Amsterdam


Johnas van Lammeren voor­ge­dragen als lijst­trekker

17 oktober 2021

De concept-kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren voor de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen is vandaag bekendgemaakt. Fractievoorzitter Johnas van Lammeren is voorgedragen als lijsttrekker. Raadsleden Anke Bakker en Jennifer Bloemberg-Issa staan op plek twee en drie. Nieuw politiek talent vult de top tien aan. De partij verwacht een groei van het aantal zetels voor een diervriendelijk, duurzaam en groen Amsterdam.

Team vol ervaring en nieuw politiek talent
“De Partij voor de Dieren gaat met een team van ervaren raadsleden en nieuw politiek talent aan de slag voor een diervriendelijker, groener en duurzamer Amsterdam. En dat is hard nodig. Biomassa, massale bomenkap of het bedreigen van de volkstuinen – zoals we hebben gezien bij het huidige college – hoort daar niet bij. In deze klimaatcrisis moeten we de juiste keuzes maken. De afgelopen jaren hebben we ons met hart en ziel ingezet voor het groen in de stad en dierenwelzijn. Daar gaan we mee door. De stem en steun van betrokken Amsterdammers verdient ons vertrouwen”, aldus Johnas van Lammeren.

Johnas van Lammeren werd eerder verkozen tot Beste Raadslid van Nederland. In de gemeenteraad boekte hij successen die landelijke impact kregen, zoals het verbod op consumentenvuurwerk, de Ja-Ja-sticker en het omdraaien van de norm van vlees naar vegetarisch bij de catering van organisaties. Hij strijdt fel tegen de biomassacentrales in Amsterdam en Diemen. “Als stad kunnen we de huizen niet verwarmen door het kappen en verbranden van bomen. De gemeente moet inzetten op écht duurzame oplossingen zoals zonne-energie en het isoleren van huizen.”

Anke Bakker is een ervaren raadslid met bevlogenheid voor dierenwelzijn en natuurbescherming. De afgelopen periode bracht Anke de massale bomenkap en de ver achterblijvende herplant in stad voor het voetlicht. Anke boekte verschillende successen voor een diervriendelijkere stad, zoals het tegengaan van paardenkoetsen en de afspraak met kinderboerderijen dat hun dieren een oude dag verdienen. Haar initiatief om in Amsterdam gezonde, plantaardige voeding te stimuleren werd aangenomen en ze kreeg een grote meerderheid van de raad mee voor minder proefdieren in Amsterdam. Ook zwengelde ze de discussie rond dierentuin Artis luid en duidelijk aan.

Jennifer Bloemberg-Issa maakt zich net als haar collega-raadsleden hard voor het groen in de stad. Nieuwbouw moet samen gaan met uitbreiding van het groen. Volkstuinen, de groene parels van de stad, krijgen haar volle inzet. Met haar steun in de raad ging het nieuwe volkstuinenbeleid waarbij de huren explosief zouden stijgen en de tuinders grond moesten inleveren van de baan. Ook kreeg ze steun voor nieuwe parken bij Haven-Stad en vraagt ze consequent aandacht voor de bedreiging van de Lutkemeerpolder. Jennifer is werkzaam in de kinderopvang en het voorgezet onderwijs.

Judith Krom, opgeleid als psychiatrisch verpleegkundige en nu trainer en coach, is geplaatst op plek vier: “Hoe gaan we om met de hete zomers in Amsterdam, de bomenkap, parken en volkstuinen die bedreigd worden en de vervuiling van de stad: het waren allemaal redenen waarom ik besloot actief als raadslid voor de Partij voor de Dieren te worden”.

Concept-kandidatenlijst
De kandidatenlijst wordt op het ledencongres van de Partij voor de Dieren op 21 november definitief vastgesteld. De complete concept-kandidatenlijst ziet er als volgt uit:

 1. Johnas van Lammeren
 2. Anke Bakker
 3. Jennifer Bloemberg-Issa
 4. Judith Krom
 5. Marc Emmerik
 6. Kitty Jonk
 7. Rick Schellingerhout
 8. Tahnee Didderen
 9. Dave de Vos
 10. Nikita Shahbazi
 11. Mischa Meerburg
 12. Laura Polderman
 13. Margreet van Schaijck
 14. Simone Teunissen
 15. Ivar Janmaat
 16. Esther van der Meer
 17. Erik Peschier
 18. Monique van Dijk
 19. Linda Broersen
 20. Iris Dicke
 21. Jaap van der Waaij
 22. Kelly Mannoesingh
 23. Hannah Boogaard
 24. Henriëtte Prast
 25. Peter Nicolaï
 26. Lammert van Raan

Zetelgroei Partij voor de Dieren
De Partij voor de Dieren is sinds 2010 vertegenwoordigd in de Amsterdamse gemeenteraad. Bij de gemeenteraadsverkiezingen groeide de partij van 1 naar 3 zetels. En de Partij voor de Dieren zit in de lift, zowel bij de Tweede Kamer-verkiezingen als in de recente peilingen staat de partij op winst. Lees hier meer informatie over de Amsterdamse kandidaten van de Partij voor de Dieren.