Nesten van gier­zwa­luwen geblok­keerd


Partij voor de Dieren stelt spoed­vragen

19 mei 2020

Het is weer de broedtijd. Vogels maken hun nesten in bomen, maar ook bij gebouwen. Helaas worden de nesten van gierzwaluwen in Amsterdam-Zuid verstoord omdat er (weer) steigers zijn geplaatst voor gebouwen. Hierdoor wordt gierzwaluwen de toegang tot hun nest geblokkeerd. Dit is in strijd met de wettelijke bescherming van de vogels. Raadslid Anke Bakker stelt vandaag spoedvragen aan de wethouder en wil een structurele oplossing voor dit probleem.

Anke bakker: "Er zou voorafgaand aan de plaatsing van steigers gecontroleerd moeten worden op de aanwezigheid van nesten. Bij het plaatsen van een object voor kleine werkzaamheden zoals onderhoud en het vervangen van dakpannen is het echter zo dat een melding van vijf minuten vooraf volstaat en er geen omgevingsvergunning nodig is. In het online meldingsformulier noch in de algemene voorwaarden voor plaatsing van een object in de openbare ruimte worden inlichtingen gegeven over de benodigde ecologische controle."

De Partij voor de Dieren wil graag weten hoe melders in de broedperiode worden ingelicht over de vooraf verplichte controle op aanwezige nesten. Ook is de vraag of de handhaving hierop naar behoren functioneert, gezien er op dit moment nog steeds steigers staan ondanks meldingen van bewoners. Anke Bakker zal vragen hoe de huidige steigers zo snel mogelijk verwijderd kunnen worden en dat dit jaarlijks terugkerende probleem structureel wordt opgelost.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren stelt vragen over vernieling van natuurproject

Een aannemer heeft per ongeluk een natuurproject vernield in het Gijsbrecht van Aemstelpark. Het gaat om een project met twee...

Lees verder

Afscheid Eva Akerboom van Amsterdamse fractie

Duo-raadslid en beleidsmedewerker en Eva Akerboom gaat per 1 juni voor de Tweede Kamer-fractie van de Partij voor de Dieren w...

Lees verder