Museum op de Zuidas: tegen welke prijs?


Partij voor de Dieren zet vraag­tekens bij het politieke proces

16 september 2021

In het oude rechtbankgebouw op de Zuidas komt een nieuw museum van de Hartwig Art Foundation, een stichting van miljardair Rob Defares. De Partij voor de Dieren is voor meer kunst en cultuur, maar zet grote vraagtekens bij de totstandkoming van dit museum en het politieke proces. De gemeenteraad is te laat geinformeerd en onder tijdsdruk gezet om in te stemmen met dit plan. Lees hier de bijdrage van raadslid Jennifer Bloemberg-Issa aan het debat in de gemeenteraad.

Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa:
"Na het ‘cadeau van de Meervaart in de Sloterplas’ krijgt Amsterdam weer een ‘cadeau’ dat door de raad gerommeld wordt. Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken, maar het lijkt erop dat Amsterdam geen cadeau krijgt, maar dat Amsterdam een cadeau van 26 miljoen geeft aan de pril-bestaande stichting van een miljardair. Een museum op peperdure grond tegen de goedkoopste prijs."

Integriteitsonderzoek
"Nu blijkt deze miljardair ook een van de grootste donateurs van de D66-verkiezingscampagne te zijn. Een D66-wethouder die met een D66-stadsdeelvoorzitter heel positief is over het miljoenenplan van een D66-donateur. De raad werd te laat geïnformeerd en onder druk gezet met een deadline. Deze gang van zaken roept veel vragen op over belangenverstrengeling."

De Partij voor de Dieren heeft gevraagd om een integriteitsonderzoek en dat er geen enkele verbinding met de Hartwig Art Foundation wordt aangegaan zolang dit onderzoek loopt.

Prioriteiten
"De vraag is vooral waarom het college een miljoenenpand aankoopt, terwijl we duizenden problemen in Amsterdam hebben die dringend om een oplossing en financiën vragen. Er is een tekort aan broedplaatsen, er is een tekort aan maatschappelijke ruimte en zelfs financiën voor een fatsoenlijk toilet in de parken krijgen we met dit college niet voor elkaar. Het helpen van een miljardair aan een 26 miljoen-euro-kostend-pand heeft in dat licht dan ook geen prioriteit wat de Partij voor de Dieren betreft. Maar wel voor het college zo blijkt."

Gemeenteraad niet meegenomen
"Al sinds 2019 zijn er gesprekken over dit museum, maar tot vorige week deelde het college geen enkele informatie met het hoogste democratische orgaan van deze stad. Voor de Partij voor de Dieren-fractie is een belangrijke vraag: waarom is er geen zorgvuldige planning van het democratische proces geweest? Waarom moet de gemeenteraad nu met stoom en kokend water stemmen over dit plan en bijhorend krediet van maar liefst 26 miljoen? Terwijl de Amsterdamse Kunstraad om advies is gevraagd en stadsdeel Zuid betrokken is, was het kennelijk teveel moeite om de raad erbij te betrekken. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom werkt het college de raad rechtstreeks tegen als het gaat om het uitoefenen van onze controlerende taak?

Amsterdammers snakken naar een integere overheid en een nieuwe bestuursstijl, maar het college geeft de raad onvoldoende tijd om de plannen te beoordelen. De Partij voor de Dieren vraagt het college te reflecteren op de lelijkheid van dit proces en ook de rol van de burgemeester in deze deal toe te lichten."

Particuliere filantropie zonder overheidsgeld

"De vastgoedprijzen verdrijven de rafelranden van de stad. Een atelier voor een kunstenaar is niet makkelijk te bemachtigen. En in deze setting rolt het college juist de rode loper uit op de Zuidas voor iemand die dat prima zelf kan betalen. Tegen een schappelijke huurprijs komt er nu een museum, maar bijvoorbeeld ook een restaurant en wordt er verhuurd aan evenementen. Particuliere filantropie is prima, maar dan moet het wel particuliere filantropie zijn. En moet het niet leunen op een grote smak overheidsgeld. De Partij voor de Dieren zal dan ook tegen dit plan stemmen."

Coalitiepartijen D66, GroenLinks, SP en PvdA stemden samen met VVD en CDA in met de investering van 26 miljoen voor de aankoop van de rechtbank.

Lees verder over het museum op de Zuidas en het standpunt van de Partij voor de Dieren:

Gerelateerd nieuws

Pride Walk

Op zaterdagmiddag 7 augustus 12.00 uur lopen we mee met de Pride Walk in Amsterdam! Tijdens de Pride Walk vieren we diversite...

Lees verder

Geen verkoop van levende kreeften en krabben meer op Amsterdamse markten

Goed nieuws! Levende kreeften en krabben mogen niet meer verkocht worden op de Amsterdamse markten. Ook komt er een verbod op...

Lees verder