Kinder­boer­derij in het Rembrandtpark viert Oudere Dierendag


Raadslid Anke Bakker reikt keurmerk 'Dier­vrien­de­lijke kinder­boer­derij' uit

12 september 2019

Op kinderboerderij De Uylenburg in Amsterdam werd vandaag Oudere Dierendag gevierd. De reden? Op veel kinderboerderijen krijgt een groot deel van de dieren niet de kans om oud te worden. In het voorjaar worden jonge dieren geboren en geknuffeld, maar in het najaar verdwijnen vele dieren stilzwijgend via de achterdeur naar de handelaar en slacht. Om aandacht te vragen voor dit onnodige dierenleed wordt op 12 september Oudere Dierendag gevierd. Raadslid Anke Bakker bezocht de kinderboerderij in het Rembrandtpark waar wel veel oude dieren wonen en reikte samen met Danillo (10) het keurmerk 'Diervriendelijke kinderboerderij' uit.

Gelukkig zijn er ook enkele kinderboerderijen die niet fokken en hun dieren oud laten worden. Vanwege het goede voorbeeld dat deze kinderboerderijen geven worden twee van hen op Oudere Dierendag in het zonnetje gezet. Kinderboerderij De Uylenburg in Amsterdam en kinderboerderij Oosterhoeve in Den Bosch ontvangen vandaag het eervolle keurmerk ‘Diervriendelijke kinderboerderij’. Alle dieren werden getrakteerd op lekkers als mais, wortels, appels, andijvie en pompoen.

Anke Bakker: "Oudere dieren verdienen het net zo goed als jonge dieren om te leven. Het is wreed om steeds dieren te doden om plaats te maken voor jonge, schattige dieren. Kinderboerderij De Uylenburg geeft het goede voorbeeld: alle dieren verdienen hier gewoon een oude dag!"

“Wij zijn heel erg blij dat deze kinderboerderijen het goede voorbeeld geven. Kinderen verdienen het om te mogen leren dat dieren oud kunnen worden. Een dier moet je niet enkel geboren laten worden als schattige attractie, om het later als overtallig van de hand te doen of te doden. Dat is respectloos, zo gaan we niet met onze kat en hond om en zo horen we ook niet met andere dieren om te gaan. Dieren willen net als mensen ook prettig oud worden.” aldus Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp.

Schattige lammetjes. Kuikentjes knuffelen. En daaarna?
In het afgelopen voorjaar zijn er bij veel kinderboerderijen en fokkers weer heel wat dieren geboren: talloze kuikens, biggen, konijnen, lammetjes en kalfjes. Kinderboerderijen houden jong dierendagen, lammetjesdagen en kuikentjesknuffeldagen om het jonge leven te vieren. Zulke dagen worden in de media als leuke evenementen weergegeven. Maar wat zijn de consequenties van het gefok? Praten over het eindstation van deze dieren als ze wat ouder zijn geworden lijkt een taboe.

Ook zijn er kinderboerderijen die het fokken zien als een manier om de kas te spekken. Zij fungeren als semi-dierenwinkels en dierenhandelaren. Het merendeel van de mannelijke geboren dieren op de kinderboerderijen krijgt geen kans. Haantjes raakt men aan de straatstenen niet kwijt, dus de helft van al die schattige kuikentjes wordt later gedood. Datzelfde geldt voor de stierkalfjes, bokjes en rammetjes. Zij gaan naar de handelaar of staan in de maanden augustus en september samen met de hangbuikzwijntjes op Marktplaats voor een habbekrats te koop als lieve tamme kinderboerderijdieren.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Park of zandvlakte? Raadslid Anke Bakker stelt vragen over het Sarphatipark

Het Sarphatipark zou een opknapbeurt krijgen. Eind vorig jaar begonnen de werkzaamheden. Wie op dit moment het park in wandel...

Lees verder

Diner of borrelhap op stadhuis?

De catering van de gemeente Amsterdam op borrels, recepties, vergaderlunches en andere bijeenkomsten wordt vegetarisch. Amste...

Lees verder