Kappen met kappen


Partij voor de Dieren beschermt de bomen

10 maart 2022

De Partij voor de Dieren is vannacht een guerilla-actie gestart tegen de bomenkap in Amsterdam. Al jaren worden er in Amsterdam meer bomen gekapt dan geplant. De Partij voor de Dieren pleit voor het behoud van bomen en heeft een week voor de verkiezingen aan talloze Amsterdamse bomen – die er nog wel staan – een protestbord opgehangen. En de boodschap is duidelijk: wil je dat de Amsterdamse bomen het volgende stadsbestuur overleven? Stem dan op 16 maart Partij voor de Dieren!

Lijsttrekker Johnas van Lammeren: “De Partij voor de Dieren vindt dat er een radicale beleidsverandering moet plaatsvinden in het bomenbeleid. Bij plannen van de gemeente moet het behoud van bomen het uitgangspunt zijn. Hele straten kaalkappen is verleden tijd. Dat kan niet in een klimaat- en biodiversiteitscrisis. De Partij voor de Dieren heeft de Amsterdamse bomen een stem gegeven. Op talloze bomen borden staat daarom de cruciale vraag: “Overleef ik de volgende coalitie?” Als het aan de Partij voor de Dieren ligt in ieder geval wél!”

Tussen 2019 en 2021 werden 17.444 kapvergunningen afgegeven door de gemeente. Hoewel deze bomen verplicht herplant moesten worden, heeft de gemeente ook daarin een grote achterstand opgebouwd. In 2020 bleek uit cijfers dat nog geen 4% was herplant. Amsterdammers zien hun kostbare groen verdwijnen en kijken jarenlang tegen lege boomspiegels en afgezaagde boomstronken aan. Of ze worden geconfronteerd met plannen die dwars door de bomen heen getekend worden, zonder rekening te houden met het bestaande groen.

Bomen en groen zijn hard nodig om de stad te koelen in de zomer, CO2 uit de lucht te halen en mensen gezond te houden. Afhankelijk van het soort boom en de grootte kan een boom voor verkoeling ter waarde van tien airco’s zorgen, blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Reseach. Ruimte geven aan bomen om te groeien, oud en groot te worden, is dus van groot belang voor een toekomstbestendige stad.

Bomen zorgen niet alleen voor een prettige en leefbare stad; ze zijn ook van grote culturele waarde. Sommige bomen zijn al tientallen jaren ons prachtige uitzicht, schaduwrijke ontmoetingsplek of herkenningspunt. Bovendien vormen ze het leefgebied van generaties vogels, insecten en andere dieren. Alles wat leeft in de stad komt samen in en om de bomen.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Bestel de schoonmaakploeg van de Partij voor de Dieren

Heb jij ook 47489 keer jouw vieze straat gemeld bij de gemeente, maar is het voor je deur nog steeds een bende? Heb jij goede...

Lees verder

De energiecrisis is een systeemcrisis

‘Amsterdam gaat van het gas af’ was vier jaar de slogan van het stadsbestuur. En inderdaad: we moeten in deze klimaatcrisis z...

Lees verder