Johnas van Lammeren tien jaar in Amster­damse gemeen­teraad


11 maart 2020

Woensdag 11 maart viert Johnas van Lammeren zijn tienjarig jubileum tijdens de vergadering van de gemeenteraad. Op 11 maart 2010 werd fractievoorzitter Van Lammeren geïnstalleerd in de raad als eerste raadslid voor de Partij voor de Dieren in Amsterdam. In deze tien jaar werden vele vernieuwende ideeën aangenomen, zoals de Ja Ja-sticker, de minima-regeling voor dierenartskosten, de eerste ballonvrije gemeente en het verbod op consumentenvuurwerk. Ook werd het raadswerk intensiever. Johnas van Lammeren roept de minister van Binnenlandse Zaken op om van het raadswerk in grote steden een fulltime functie te maken.

Beste raadslid van Nederland
Het succes van de eenmansfractie van de Partij voor de Dieren bleef niet onopgemerkt: in 2018 werd Van Lammeren gekozen tot beste raadslid van Nederland. De Partij voor de Dieren is een voorloper in de raad op het gebied van dierenwelzijn, natuur en milieu: een vuurwerkverbod, betaalde plastic tasjes of een verplichte vergunning voor evenementen met dieren. Veel van deze ideeën werden later landelijk uitgerold. Ook boekte de Partij voor de Dieren zetelwinst: in 2018 verdrievoudigde de Partij voor de Dieren het aantal zetels in de raad. Raadsleden Anke Bakker en Jennifer Bloemberg-Issa werden gekozen in de raad. Bij de verkiezingen in 2019 werd de Partij voor de Dieren bij meerdere stembureaus één van de grootste partijen.

Dierenwelzijn op de kaart
De Partij voor de Dieren is aanjager van dierenwelzijn in Amsterdam. Zo subsidieert de gemeente geen evenementen meer waar bont wordt gebruikt, zoals Amsterdam Fashion Week. Ook komt er een verbod op de verkoop van levende krabben en kreeften op markten, zijn paardenkoetsen binnenkort niet meer toegestaan, mogen huisdieren mee naar de opvang in een Blijf-van-mijn-lijf-huis en is de catering van de gemeente Amsterdam standaard vegetarisch. Ook bewaakt de Partij voor de Dieren de natuur, biodiversiteit en de bomen in de stad.

Raadwerk moet fulltime functie worden
In de afgelopen tien jaar is het raadswerk intensiever geworden. Johnas van Lammeren: “Raadsleden doen hun raadswerk in deeltijd naast een andere baan. Dat doen we met veel plezier en inzet. Ik voorzie echter dat het systeem van parttime raadslidmaatschap in de toekomst niet meer houdbaar is. De druk op de gemeenteraad is flink toegenomen door decentralisatie van taken naar de gemeente én vraagstukken zijn complexer geworden door een stijgend inwoneraantal en druk op de openbare ruimte. Voor de controlerende taak van de gemeenteraad in de grote steden zou het raadslidmaatschap fulltime gewaardeerd moeten worden. Ik roep de minister van Binnenlandse Zaken daartoe op.”

Gerelateerd nieuws

Jennifer Bloemberg-Issa: 'Het is 2020, het moet én kan echt anders!'

Zondag 8 maart is het internationale vrouwendag! Een interview met raadslid Jennifer Bloemberg-Issa over vrouwen in de politi...

Lees verder

Geen zonnepanelen in natuurgebied

De gemeente Amsterdam staat voor grote uitdagingen in de lokale aanpak van klimaatverandering. Woensdag werd de Regionale Ene...

Lees verder