De Groene Oase: bedreigd en spring­levend


25 september 2021

Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa woonde 24 september de filmvertoning bij van De groene oase: bedreigd en springlevend in Pakhuis De Zwijger. De natuurdocumentaire gaat over tuinpark Nieuw Vredelust dat bedreigd wordt door de stedelijke ontwikkeling. Na de natuurdocumentaire ging Jennifer met de documentairemaker, een tuinder en vogelaar in gesprek over het belang van groen in de stedelijke omgeving.

De Partij voor de Dieren zet zich in om de tuinparken van de Nieuwe Kern te behouden. In de gemeenteraad zijn meerdere voorstellen hiertoe ingediend.

Over de film
Onder de rook van de Amsterdam Arena ligt een bijzonder en rijk natuurgebied dat wordt onderhouden door een groot aantal vrijwilligers. Een groene oase en long die ruimte biedt om even te ontsnappen aan het drukke en stedelijke leven. Het gebied, tuinpark Nieuw Vredelust, staat onder druk en moet wijken voor woningen en voetbalvelden.

Documentairemaker Evert van den Bos die de afgelopen 30 jaar 150 natuurdocumentaires heeft gemaakt in o.a. Afrika, Thailand, Indonesiƫ en de Galapagos brengt het unieke verhaal van deze plek in beeld. Als Amsterdammer hoopt hij dat Amsterdam kan leren van de positieve lessen die hij geleerd heeft en niet de fouten gaat maken, die elders in de wereld gemaakt zijn.

Bekijk de natuurdocumentaire en het gesprek hier terug.