Amster­damse JA-JA-sticker van Partij voor de Dieren krijgt lande­lijke impact


24 september 2021

De Hoge Raad heeft de gemeente Amsterdam in het gelijkgesteld over de invoering van de JA-JA-sticker. De sticker is het voorstel van de Partij voor de Dieren om reclamefolders alleen te bezorgen bij mensen die aangeven ongeadresseerd drukwerk te willen ontvangen. Nu de Hoge Raad heeft bepaald dat de gemeente dit systeem mag hanteren, zullen vele steden volgen.

Landelijke uitrol van JA-JA-sticker
Fractievoorziter Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren Amsterdam): “Ik ben verheugd over de uitspraak van de Hoge Raad. Nu alle twijfels zijn weggenomen kan de Ja-Ja-sticker landelijk uitgerold worden. Steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Haarlem, Groningen, Breda, Arnhem, Tilburg, Enkhuizen, Leiden en Gouda hebben of willen dit systeem ook. Zodra al deze steden op dit systeem overstappen is de kritische massa bereikt en zal je zien dat dit de nieuwe norm wordt. Ik verwacht dat binnen een paar jaar dit systeem landelijk wordt ingevoerd. En dat is winst, omdat het 33 kilo papier per huishouden bespaart!”

Papierbesparing van 1,8 miljoen kilo in Amsterdam
Reclamefolders mogen in Nederland overal bezorgd worden met uitzondering van huishoudens met een nee-nee sticker. Vanaf 2018 is dit in Amsterdam omgedraaid: alleen wie met een ja-ja sticker op de brievenbus toestemming geeft krijgt nog reclamefolders door de brievenbus. Het omkeren van het stickersysteem is simpel en doeltreffend. Met het nieuwe systeem wordt jaarlijks 1,8 miljoen kilo aan papier bespaard in Amsterdam. Dit levert milieuwinst op door ongewenste reclamefolders niet meer te drukken, rondbrengen, ophalen en recyclen of verbranden. Liefhebbers van reclamefolders blijven de folders ontvangen met een Ja-Ja-sticker op de brievenbus.

Gerelateerd nieuws

Geen verkoop van levende kreeften en krabben meer op Amsterdamse markten

Goed nieuws! Levende kreeften en krabben mogen niet meer verkocht worden op de Amsterdamse markten. Ook komt er een verbod op...

Lees verder

De Groene Oase: bedreigd en springlevend

Raadslid Jennifer Bloemberg-Issa woonde 24 september de filmvertoning bij van De groene oase: bedreigd en springlevend in Pak...

Lees verder