Amster­damse JA-JA-sticker van Partij voor de Dieren krijgt lande­lijke impact


24 september 2019

Het bezorgen van ongevraagde reclame behoort in Amsterdam definitief tot de verleden tijd. De rechtbank deed vandaag uitspraak over de Ja-ja-sticker. Dankzij een voorstel van de Amsterdamse Partij voor de Dieren mogen reclamefolders alleen bezorgd worden bij mensen met een Ja-Ja-sticker op de brievenbus. Deze omkering van het systeem is uniek in Nederland. Nu de rechtbank heeft bepaald dat de gemeente dit systeem mag hanteren, zullen vele steden volgen.

Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren): “Ik ben verheugd over de uitspraak van de rechtbank. Ons idee voor de Ja-Ja-sticker zal nu landelijk uitrollen. Veel steden willen in navolging van Amsterdam de Ja-Ja sticker invoeren, maar hebben de uitspraak van de rechter afgewacht. Steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Haarlem, Groningen, Breda, Arnhem, Tilburg, Enkhuizen, Leiden en Gouda willen dit systeem ook. Zodra deze steden op dit systeem overstappen is de kritische massa bereikt en zal je zien dat dit de nieuwe norm wordt. Ik verwacht dat binnen een paar jaar dit systeem landelijk wordt ingevoerd. En dat is winst, omdat het zo’n 33 kilo papier per huishouden bespaart!”

Reclamefolders mogen in Nederland overal bezorgd worden met uitzondering van huishoudens met een nee-nee sticker. Vanaf 2018 is dit in Amsterdam omgedraaid: alleen wie met een ja-ja sticker op de brievenbus toestemming geeft krijgt nog reclamefolders door de brievenbus. Het omkeren van het stickersysteem is simpel en doeltreffend. Met het nieuwe systeem wordt jaarlijks 1,8 miljoen kilo aan papier bespaard in Amsterdam. Dit levert milieuwinst op door ongewenste reclamefolders niet meer te drukken, rondbrengen, ophalen en recyclen of verbranden. Liefhebbers van reclamefolders blijven de folders ontvangen met een Ja-Ja-sticker op de brievenbus.

Gerelateerd nieuws

Diner of borrelhap op stadhuis?

De catering van de gemeente Amsterdam op borrels, recepties, vergaderlunches en andere bijeenkomsten wordt vegetarisch. Amste...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil duurzame dienstreizen

Bij dienstreizen moet de gemeente Amsterdam vaker kiezen voor de trein in plaats van het vliegtuig, vindt de Partij voor de D...

Lees verder