Amsterdam gaat met mes en vork de klimaat­crisis te lijf


Initi­a­tief­voorstel van de Partij voor de Dieren aange­nomen

27 januari 2021

Amsterdam pakt een leidende rol in het klimaatbestendig maken van het voedselaanbod in de hoofdstad. Op initiatief van de Partij voor de Dieren komt het stadsbestuur in 2021 met een actieplan om Amsterdammers en bezoekers van de stad vaker te laten kiezen voor gezonde, plantaardige voeding en minder vaak voor vlees, vis en zuivel. Het gewijzigde initiatiefvoorstel ‘Met mes en vork de klimaatcrisis te lijf’ is aangenomen door de gemeenteraad.

Raadslid Anke Bakker: “Vlees, vis en zuivelproducten gaan gepaard met flinke uitstoot van broeikasgassen en brengen ontbossing en watervervuiling met zich mee. De impact van voedsel op de klimaat- en ecologische crisis is groot, maar oplossingen zijn er ook. Als we de helft minder vlees eten kunnen we de biodiversiteit redden volgens wetenschappers. Met een smaakvolle, gezonde maaltijd kun je dus bijdragen aan een betere wereld. Ik ben verheugd dat de gemeente nu aan de slag gaat met een actieplan voor deze eiwittransitie. In ons drie-puntenplan staan tal van concrete maatregelen en ideeën ter inspiratie om Amsterdam gezond en klimaatvriendelijk te laten eten.”

Initiatiefvoorstel Partij voor de Dieren
Op elke straathoek van Amsterdam kun je ongezond voedsel kopen, maar een gezonde, plantaardige maaltijd is vaak niet binnen handbereik. De Partij voor de Dieren wil dat het makkelijker wordt om plantaardig te eten in Amsterdam door beleid te maken langs drie sporen. Als eerste het stimuleren van horeca- en andere ondernemers om een groter plantaardig voedselaanbod aan te bieden. Als tweede het verleiden van Amsterdammers en bezoekers om vaker voor plantaardig en minder vaak voor dierlijk eten te kiezen. En tot slot de gemeentelijke inzet om het voedselsysteem te veranderen via lobby en samenwerking.

Wethouder Ivens reageerde in de raad positief op het initiatiefvoorstel: “Ik kan uit eigen ervaring zeggen dat je op een hele lekkere manier zonder dierlijke producten voedsel maakt. Het is een voorstel in lijn met wat de Raad voor leefomgeving en infrastructuur adviseert. Er wordt landelijk aandacht aan besteed, dan kunnen we ook zeker lokaal niet achterblijven dus ik ben vol enthousiasme om dat plan te gaan uitvoeren.”

Per actiepunt stelt de Partij voor de Dieren concrete maatregelen voor waar de gemeente direct mee aan de slag kan gaan. Zo zouden door Amsterdam gesubsidieerde instellingen altijd een volwaardige plantaardige maaltijdoptie moeten aanbieden en wordt er voorgesteld om hiertoe ook de samenwerking aan te gaan met hotels, musea en ziekenhuizen.

Gerelateerd nieuws

Bruut geweld tegen politiepaarden tijdens demonstratie Museumplein

Drie politiepaarden zijn mishandeld tijdens de demonstratie op het Museumplein. Eén paard is zelfs viermaal op het hoofd gesl...

Lees verder

De leeuwen verlaten Artis

Artis neemt afscheid van de leeuwen, omdat de dierentuin een nieuw leeuwenverblijf niet kan betalen. In de gemeenteraad dring...

Lees verder