Duurzame bestrijding in caca­o­loodsen


5 augustus 2010

Tijdens de commissie BWK (bouwen, wonen en klimaat) had duo-raadslid Lammert van Raan vragen over de duurzame wijze van ongediertebestrijding in de Amsterdamse haven in de cacao loodsen. We zijn hierop ambtelijk geïnformeerd.

De ondernemers die actief zijn met de opslag van cacao houden er verschillende duurzame (en diervriendelijke) manieren van ongedierte bestrijding op na. Cacaobonen komen uit tropische landen waarvandaan ze in bulk of losgestort in het scheepsruim of in jute zakken worden aangevoerd. Met de cacaobonen reizen eitjes van verschillende insecten mee. Het grootste probleem met cacao is dat insecten eitjes meereizen met de cacaobonen. Zodra deze insecteneitjes uitkomen, trekken ze muizen en ratten aan, die op zoek zijn naar voedsel. Tijdens de Nederlandse winter is het te koud voor de eitjes om uit te komen. Ze blijven slapen/dorment, maar wanneer het warmer wordt komen de larven uit de eitjes. Daarom is de beste om te voorkomen dat ratten en muizen aangetrokken worden tot de cacaobonen, om ervoor te zorgen dat de eitjes niet uitkomen.

Dit kan op verschillende manieren gebeuren: CO2 cellen, gekoelde cacaoloodsen en feromoon lokken. Meestal worden Co2 cellen gebruikt om partijen cacao van een zware “plaag” te ontdoen. De cacao wordt in een afsluitbare cel geplaatst en alle zuurstof wordt onttrokken, en co2 wordt in de luchtdichte ruimte geblazen. Dit houdt voor ongeveer 12 dagen aan, waardoor alle eitjes en insecten worden gedood. Hierna wordt de cacao in een gewone loods opgeslagen, omdat het geen ratten of muzen meer zal aantrekken.

Gekoelde cacaoloodsen zijn loodsen waar voorkomen wordt dat de eitjes tot larve en vervolgens insect kunnen ontwikkelen. Een loods wordt constant op 10 graden Celsius gehouden, waardoor eitjes niet meer ontwikkelen. Ca. 85.000 m2 loodsruimte wordt gekoeld.

Feromoonvallen zijn “traps” waar volwassen insecten in gelokt worden door aantrekking van geurstof van mogelijke partner. De ORAM (Amsterdamse Ondernemersvereniging) doet onderzoek in samenwerking met verschillende vemen naar feromoon traps. De insecten worden uit de cacaobonen en zakken gelokt met de feromoon(geurstof) van een mogelijke partner waarmee ze zich zouden willen voortplanten. Door het wegtrekken van de insecten worden ook geen ratten of muizen aangetrokken tot de cacaobonen.

Deze methodes zijn vooral duurzame bestrijding, maar vanwege het preventieve karakter zorgt deze methodes ervoor dat andere dieren niet worden aangetrokken en dus ook niet hoeven te bestreden worden.

[plugin news default "dierplaag"]

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Op kennismakingstournee langs de dierenorganisaties

We hebben als fractie nog niet veel van ons laten horen op het internet, maar we hebben wel van ons laten horen in de raa...

Lees verder

Aangenomen motie over Circus (Renz) haalt AT5

Gisteren is duo-raadslid Barbara van Genne geïnterviewd door AT5 op het terrein van Circus Renz. Dit naar aanleiding van onze...

Lees verder